Buurjongen Piet Laan

Zoektocht

Er zijn zelfs dagboekfragmenten van Piets vader bewaard gebleven...

We worden getipt dat Margreet Lenstra van vereniging Oud Kwadijk ons zou kunnen helpen. En dat kan ze zeker! "Piet Laan? Die ken ik! En er zijn zelfs dagboekfragmenten bewaard gebleven van Piets vader waarin het hele verhaal bevestigd wordt..." In de uitzending volgt de telefonische hereniging tussen Siem en Piet: "Ik ben ook een grote jongen geworden hoor, dankzij jouw moeder!". Beluister de fragmenten voor het hele verhaal.

Het verhaal
Siem heeft al op jonge leeftijd leren delen. In 1944 wordt hij geboren in Kwadijk. Op dat moment heeft de buurvrouw ook een kleintje: Piet Laan. Maar is een probleem... De buurvrouw, mevrouw Laan, heeft een flink tekort aan moedermelk. Siems moeder heeft daarentegen melk in overvloed: “Ik kreeg zoveel melk, dat het de wieg weer uitliep. Mijn moeder besloot daarom om Piet ook te voeden. Ik heb vroeg leren delen, dat is mij met de paplepel ingegoten!”

Samen met zijn familie woont Siem slechts tijdelijk in Kwadijk, vlakbij een watertoren. Oorspronkelijk komen ze uit Hoogwoud: “Mijn ouders konden daar tijdens de oorlog niet zijn. Mijn oma bleef bij de boerderij in Hoogwoud tijdens de oorlog, dus zaten wij tijdelijk in Kwadijk.” In 1946 keert de familie terug naar Hoogwoud en het contact met de familie Laan gaat verloren.

Siem is benieuwd waar Piet terecht is gekomen: “De dokter zei tegen mijn moeder dat veel melk goed was, daar werd je groot van. Dat blijkt wel, want ik ben goed groot geworden! Maar is Piet dat ook? Ik weet niet eens of hij van dit verhaal weet, anders heb ik een nieuwtje voor hem. Een broer en zus van mij leven inmiddels niet meer, het zou leuk zijn om Piet erbij te krijgen!”

Aanknopingspunten:
* Piet Laan
* geboren in de winter van 1944
* de familie Laan woonde in Kwadijk, vlakbij de watertoren
* het gezin had waarschijnlijk al meer kinderen voordat Piet geboren werd

Siem Appel zoekt Piet Laan deel 1


Siem Appel zoekt Piet Laan deel 2Delen