Willem Sally Kattenburg

Zoektocht

"Mijn moeder nam de sieraden van zijn ouders tijdens de oorlog in bewaring."

De kans dat Willy nog in leven zou zijn, is heel klein. Hij is geboren in 1912 en zou in 2007 al 95 jaar zijn. Maar we vinden hem! Hij woont met zijn vrouw in Genève: “Het is allemaal zo bijzonder! Ik had altijd alleen maar een foto van mijn moeder, nu heb ik ook sieraden! Misschien heeft mijn vader ze wel aan mijn moeder gegeven…” Sara besluit de sieraden te brengen naar Genève, ze houden contact tot Willy overlijdt in 2012. Beluister de fragmenten terug voor het verhaal. 

Het verhaal
In 2007 zoekt Sara bij Adres Onbekend naar nabestaanden van Salomon en Selma Kattenburg. Ze heeft sieraden die niet van haar zijn, maar van dit Joodse echtpaar. Sara's oma heeft die in het begin van de Tweede Wereldoorlog in bewaring gekregen van Salomon en Selma, voor het geval zij gedeporteerd werden.

Het echtpaar komt om in een concentratiekamp, hun sieraden heeft Sara nog steeds. Ze liggen bij haar moeder opgeborgen in een kluis: “Ik wil de sieraden heel graag teruggeven aan eventuele nabestaanden van het Joodse echtpaar.” Via het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie komt ze erachter dat het echtpaar een zoon moet hebben: Willem Sally Kattenburg.

Willem Sally Kattenburg is in 1912 geboren in Amsterdam en hij zou in 1938 verhuisd zijn naar Manchester, Engeland. Verder dan deze informatie komt Sara niet, Willem is spoorloos. Hij zou op dat moment al 95 jaar moeten zijn: “Of er nabestaanden zijn, weet ik ook niet. Ik wil graag afstand doen van de sieraden, het zou voor de familie van Willem Sally Kattenburg van grote emotionele waarde kunnen zijn…” Beluister de uitzending van 3 mei 2020 voor de ontknoping van dit verhaal.

Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 1

Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 1


Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 2

Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 2


Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 3

Sara Gradstein gaf Joodse juwelen terug deel 3Delen