achtergelaten baby Joke

Zoektocht

"Er lag een briefje in de kinderwagen of ze voor het kindje wilde zorgen..."

Ina vindt Joke terug in de uitzending van 7 juni 2009. Die datum is op de kalender van Joke rood omcirkeld. Sinds de ontmoeting zijn Ina en Joke verder gegaan als zussen en hebben ze nog steeds intensief contact. Ina heeft door het coronavirus haar man al weken niet meer gezien, maar gelukkig belt Joke regelmatig: “Dat is echt iets om naar uit te kijken nu!” Beluister de fragmenten terug voor het verhaal. 

Het verhaal
​Ina de Boer is elf jaar oud in de Hongerwinter van 1944. Haar moeder gaat melk halen, op de bon. In de lange rij bij de winkel valt haar oog op een jonge moeder naast haar, met twee baby'tjes in de kinderwagen. Ze vertelt dat de tweede baby stiekem in de wagen gelegd is wanneer zij even niet oplet, met een briefje: “Wilt u voor mijn kindje zorgen?” Maar de jonge moeder heeft helemaal niet de middelen om voor nog een baby te zorgen. Dus neemt Ina's moeder Joke mee. Zij blijft tot haar tweede levensjaar bij de familie De Boer. Het magere meisje van negen maanden komt snel op kracht en keert terug bij haar moeder, de jonge vrouw van de kinderwagen.

Maar het verhaal gaat verder. Dick, Ina's broer, werkt na de oorlog bij de Politie Opsporingsdienst. In de gevangenis in Scheveningen komt hij een vrouw tegen, zij haakt de hele dag babykleertjes: “Ze vertelde hem dat ze in Vlaardingen een relatie heeft gehad met een Duitser en dat daar in 1943 een baby uit is geboren. Ze was door haar ouders het huis uitgezet en kon niet voor de baby zorgen. Die baby heeft ze uiteindelijk in een kinderwagen bij een andere baby gelegd.” Ina en haar broer geloven hun oren niet! Voor hen is het meteen duidelijk dat het gaat om hun pleegzusje Joke, die terugkeerde naar de vrouw van de kinderwagen: “Kort daarna zijn Joke's moeder en stiefvader overleden. Mijn ouders hebben toen nog geprobeerd om Joke weer op te nemen in ons gezin, maar dat vond haar oma niet goed. Joke belandde in een internaat en wij hebben haar nooit terug kunnen vinden om dit verhaal te vertellen...” 

In 2009 gaat Ina via Adres Onbekend op zoek naar Joke en we vinden haar! Joke hoort  het verhaal over haar eerste levensjaren met open mond aan. Ze heeft dit allemaal nooit geweten! Niet dat ze als baby is afgestaan en ook niet dat ze de dochter is van een Duitse man: “Dat verklaart waarom ik altijd zo geniet van de Duitse televisie. En ik ben zelf ook getrouwd met een man die half Duits is..." In de uitzending van zondag 3 mei 2020 blikken we terug op dit intrigerende oorlogsverhaal.

Ina zoekt baby Joke uit kinderwagen deel 1


Ina zoekt baby Joke uit kinderwagen deel 2Delen