Bijna opgelost: opa Hans van Wolde

Zoektocht

Een DNA-test moet uitwijzen of we in de goede familie zitten...

Een week later blikken we terug op dit verhaal. Tipgever Walter Schulze ziet op de persoonskaart nóg een broer staan. De een heet Johannes Antonius, de ander Antonius Johannes. Is de broer uit 1924 dan misschien Angeliques opa? Als dat zo is, hebben we nu contact met een volle neef van Angelique. En hij staat open voor een DNA-test! De uitkomst moet uitwijzen of we in de goede familie zitten... Beluister de fragmenten voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending
Zoeken op een achternaam met onzekere spelling is lastig: is het VAN Wolde, TEN Wolde of TER Wolde? Een tipgever die de hele familie Van Wolde heeft uitgeplozen, gaat voor ons op zoek. Maar de naam Hans uit Rotterdam met als beroep kleermaker... Het doet nog geen belletje rinkelen. Maar dan belt tipgever Walter Schulze op: "Misschien kan ik helpen? Ik heb een Hans van Wolde uit 1920 gevonden in de archieven. En hij komt uit een kleermakersfamilie!" We ontdekken in de documenten een oud adres van deze Hans: Boezemkade in Rotterdam. Er zijn veel overeenkomsten, maar is dit inderdaad Angeliques opa? We noemen in ieder geval vast de geboortenamen van zijn kinderen, in de hoop dat zij meer weten. Hans kreeg drie dochters: Catharina Maria van Wolde, Hendrika Wilhelmina van Wolde en Marianne Johanna van Wolde. Kunnen zij meer vertellen? In de fragmenten hieronder hoor je het verhaal tot nu toe.

Het verhaal
Angelique groeit op met het idee dat zij een Goedhart is. Toch heeft ze altijd het gevoel gehad dat haar gezin een beetje buiten de familie valt: “Wij waren buitenbeentjes. Er werden soms blikken uitgewisseld of dingen gezegd waarvan ik dacht: ‘Wat is er nou?’. Ik kon er mijn vinger niet op leggen...” Pas wanneer haar vader Rudi om het leven komt door een ongeluk, ontdekt Angelique haar échte familiegeschiedenis: “Mijn tante heeft toen haar mond voorbijgepraat. Het komt erop neer dat de man waarvan ik altijd heb gedacht dat het mijn opa was, niet mijn echte opa was. Mijn oma is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwanger geraakt van haar grote liefde, Hans. Ze mocht niet met hem trouwen, omdat zijn ouders lid waren van de NSB. Mijn stiefopa heeft hun kind later geadopteerd, dus daarom heten wij Goedhart. Maar mijn biologische opa heet Hans van of ter Wolde...”

De relatie tussen Hans en oma Sjaan loopt stuk, omdat ze van haar ouders niet mogen trouwen: “Hans zat in een heropvoedingskamp voor kinderen van NSB’ers in de buurt van Noordwijkerhout. Tijdens een van zijn verlofdagen ontmoette hij Sjaan en ze werden smoorverliefd. Ze hoopten dat hun relatie misschien wel werd goegekeurd als Sjaan zwanger raakte van Hans. Maar dat plan werkte niet, Sjaan moest het alsnog uitmaken. Hans probeerde haar nog zo ver te krijgen om samen met de boot naar Canada of Nieuw-Zeeland te vertrekken. Maar op het allerlaatste moment besloot mijn oma toch niet mee te gaan.”

Iedereen in de familie heeft dit verhaal altijd gekend, behalve Rudi's dochter Angelique. En dat doet pijn: “Ik ben jarenlang voorgelogen en zelfs toen ik het wist, wilde mijn familie weinig loslaten. Uiteindelijk heb ik wel gehoord dat Hans terug is gekeerd naar Nederland. Hij wilde heel graag contact met Sjaan en hun zoon Rudi, mijn vader dus. Maar mijn vader heeft dat contact afgehouden. Hij voelde zich in de steek gelaten door Hans.”

Sinds Angelique drie jaar geleden zelf moeder is geworden, is ze nog nieuwsgieriger geworden naar Hans en zijn verhaal: “Hij zou nu in de negentig moeten zijn, ik realiseer me dat de kans klein is dat hij nog leeft. Maar ik weet dat hij meerdere kinderen heeft gekregen met zijn uiteindelijke vrouw. Het lijkt me bijzonder om met hun in contact te komen. Het is nu of nooit!”

Aanknopingspunten:
* biologische opa Hans van/ter Wolde(n)
* geboren rond 1925-1930
* heeft tijdens de oorlog in een heropvoedingskamp in omgeving Noordwijkerhout gezeten
* zijn ouders waren lid van de NSB
* Hans’ vader zou mogelijk J. ter Wolde hebben geheten
* Hans was kleermaker van beroep
* was fan van Sparta, hij had daar een seizoenskaart
* Hans had een relatie met Sjaan Goedhart – Franck rond 1946-1949
* zij kregen in 1949 een zoon: Rudi
* Rudi woonde met bij oom Aad en tante Martha op bloembollenkwekerij Het Mossennest in Noordwijkerhout
* in 1948/49 is Hans met de boot vertrokken naar Canada en Nieuw-Zeeland
* hij is rond 1950 teruggekeerd naar Nederland om zijn zoon te zoeken
* Hans had diabetes
* woonde in 1988 in de omgeving Rotterdam/Schiedam
* hij zat toen mogelijk in een rolstoel
* Hans heeft met zijn uiteindelijke vrouw meerdere kinderen gekregen
​* Hans had een lang, slank postuur met grote neus en grote oren

Angelique zoekt biologische opa Hans van Wolde deel 1


Angelique zoekt biologische opa Hans van Wolde deel 2


Angelique zoekt biologische opa Hans van Wolde deel 3


Angelique zoekt biologische opa Hans van Wolde deel 4

Delen