Nog niet opgelost: Turkse vader Yusuf

Zoektocht

Wie werkte er rond 1966 ook bij boekbinderij Moeliers in Den Haag?

Het lijkt erop dat we eindelijk beet hebben: we vinden een Ineke van Vliet met de juiste leeftijd en uit de goede regio. Maar helaas, het is haar aangetrouwde achternaam. Dus zoeken we verder naar Ineke Stam, aangezien onze Ineke met Hendrikus Stam getrouwd zou zijn. Vlak voor het einde van de uitzending meldt meneer Stam zich! Helaas is Ineke al vijftien jaar geleden overleden... Maar hij helpt ons wel verder: "Er heeft ook een Janny Roestenburg bij boekbinderij Moeliers gewerkt in die tijd. Misschien weet zij meer? De Turkse gastarbeiders werkten daar als chauffeurs!" Hieronder een groepsfoto van collega's van Moeliers uit die tijd. Wie herkent deze vrouwen en weet hoe we met hen in contact kunnen komen? Bel 0800 3030300 of mail zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
In 1967 wordt Jolanda geboren als dochter van Jopie de Bruin en een Turkse gastarbeider: Yusuf. Kort na haar geboorte verdwijnt Yusuf. Jolanda hoort dat hij terug zou zijn gegaan naar Turkije. Er zouden brieven zijn gestuurd naar Turkije: “Mijn oma heeft foto’s van mij en mijn moeder naar hem gestuurd. Hij had een broer die in Nederland verbleef en hij gaf wel eens contant geld aan mijn moeder als zij met mij aan het wandelen was door Den Haag. Ik kreeg ook wel de indruk dat Yusuf terug wilde komen. Maar mijn opa heeft de brieven onderschept, want hij was niet blij met die relatie van mijn moeder met een Turkse man. En daarmee is al het contact gestopt.”

Uiteindelijk groeit Jolanda op in Ter Aar samen met haar moeder, stiefvader Willem en drie jongere zusjes. Van haar vader Yusuf heeft moeder nooit meer iets gehoord: “Ik weet niet of Yusuf heeft geweten dat ik in Ter Aar ben terecht gekomen. Mocht hij mij ooit gezocht hebben, dan was dat ook moeilijk. En inmiddels leeft mijn moeder niet meer. Haar kan ik dus niets meer vragen...”

Zoeken naar Yusuf zonder achternaam is moeilijk, maar er is hoop dat een goede vriendin van Jopie misschien meer weet: Ineke van Vliet. Zij heeft in die tijd ook een relatie. Met z’n vieren gaan ze regelmatig naar de ijssalon of de bioscoop: “Ineke moet toch herinneringen hebben aan die tijd. Ik hoop daar erg op, want als ik er met mijn moeder over wilde praten, raakte ze altijd erg van slag. Maar Ineke kan misschien wel meer vertellen! Ze zou misschien zelfs moeten weten waar hij heeft gewoond, aangezien ze samen uitgingen.”

De hoop is daarom nu gevestigd op Ineke van Vliet, aangezien de kans groot is dat Yusuf niet in Nederland woont. Jolanda is zelf ook druk bezig geweest met zoeken naar Ineke: “Tot nu toe heb ik geen succes gehad, dus ik hoop dat ik bij jullie de zoektocht compleet kan maken. Ik ben erachter gekomen dat er wel vijfhonderd Ineke van Vliets bestaan. Ik heb er verschillenden benaderd, maar de juiste nog niet gevonden.”

Aanknopingspunten:
* Ineke van Vliet
* geboren rond 1946/1947
* zij werkte samen met Jopie de Bruin bij drukkerij en boekbinderij Moeliers in Den Haag
* Jopie had een relatie met Yusuf, een Turkse gastarbeider (rond 1966/1967)
* Ineke is getrouwd met Hendrikus Stam
​* het laatst bekende adres: Bosschestraat 4 in Scheveningen

Jolanda zoekt vader Yusuf deel 1

Jolanda zoekt vader Yusuf deel 1


Jolanda zoekt vader Yusuf deel 2

Jolanda zoekt vader Yusuf deel 2


Jolanda zoekt vader Yusuf deel 3

Jolanda zoekt vader Yusuf deel 3


Jolanda zoekt vader Yusuf deel 4

Jolanda zoekt vader Yusuf deel 4Delen