oud-collega Joop Labordus

Zoektocht

"Dit is een ode aan mijn vader!"

Niet alleen Else blijkt leuke herinneringen te hebben aan Joop, want er komen allerlei berichtjes over hem binnen. Zo vertelt een vriendin van hem dat ze ook vaak mee mocht varen op zijn Staverse jol! Uiteindelijk vinden we Joops dochter Eefje. Helaas leeft Joop zelf niet meer: “Hij is op zijn 65e gestorven. Maar ik zie dit als een ode aan mijn vader! Dat er nog zoveel mensen zijn met mooie herinneringen aan mijn vader... Heel bijzonder.” Beluister de fragmenten hieronder voor dit eerste gesprek tussen Else en Joops dochter.

Het verhaal
We gaan terug naar 1961. Else begint met werken bij firma Buzaglo: “Werken en trouwen kon in die tijd eigenlijk niet. Ik besloot om mijn fulltimebaan op te zeggen en te solliciteren bij Buzaglo, een bedrijf dat Oosterse spullen uit Japan importeerde. Ik dacht dat het leuk zou zijn, maar eigenlijk vond ik het maar saai werk.”

Gelukkig maken Joop Labordus en zijn moeder het werk bij firma Buzaglo een stuk aangenamer: “De moeder van Joop was een ontzettend lieve vrouw, maar Joop was een toneelstuk op zich! Hij vermaakte de boel, deed de gekste dingen. We hebben veel goede gesprekken gehad. Joop had ook een hobby: varen. Hij had een oude Staverse jol. Een prachtig zeilschip. De boot lag op de Westeinderplassen, ik heb daar een geweldige tijd gehad!”

Joop nodigt Else en haar man meerdere keren uit. Een van die keren is haar altijd bijgebleven: “We gingen naar de plassen om mee te zeilen met hem en zijn verloofde, Hetty. Joop had al gezien dat wij nog nooit hadden gezeild, dus had hij iets bedacht. Ze hadden ook nog een kleine zeilboot. Mijn man moest daar maar mee gaan zeilen en daar ging hij zonder ervaring. Gelukkig kwam hij terug!”

Uiteindelijk stopt Else met werken bij firma Buzaglo, daarmee verliest ze het contact met Joop. Toch blijft ze nieuwsgierig: “Hoe zou het Joop toch zijn vergaan? Ik heb zelf gezocht, maar de goede Joop Labordus ben ik nog niet tegengekomen.”

Aanknopingspunten:
* Joop Labordus
* geboren rond 1938
* hij was in de jaren 60 verloofd met Hetty (achternaam onbekend)
* Joop woonde in Amsterdam-West, bij zijn moeder
* moeder werkte als koffiedame bij Buzaglo
* Joop werkte op de afdeling Boekhouding
* hij had een broer in Australië
* Joop was dol op zeilen en had een Staverse Jol op de Westeinderplassen
* studeerde in de avonden aan de Kweekschool voor onderwijzer


Delen