Een gezicht van drie oorlogsslachtoffers

Zoektocht

De leerlingen zijn dolblij met alle extra informatie, foto's en reacties van nabestaanden!

We vinden nabestaanden van Lourens Reeder, maar die hebben geen behoefte om mee te werken aan het project. Een neef van Karel Jan Hendrik ten Hengel heeft wél belangstelling en stuurt zelfs een foto! En onze eigen Zoekbrigade vindt online een oude foto van Nicolaas van Dinther. De leerlingen zijn dus al een stuk op weg geholpen, maar alle extra informatie blijft welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister de onderstaande fragmenten voor het hele verhaal. 

Het verhaal
Een uit de hand gelopen schoolproject, zo noemt Nelleke deze zoektocht. Samen met tien leerlingen van de Savornin Lohmanschool in Hilversum is de docente Nederlands op zoek naar nabestaanden van Hilversumse oorlogsslachtoffers uit het Duitse kamp Wöbblin. De opdracht begon klein, om de leerlingen meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot internationaal project.

Er stond van alles op de planning: Nelleke en haar klas zouden op bezoek gaan in Duitsland bij de klas waarmee ze samenwerken. De Duitse leerlingen zouden op hun beurt naar Hilversum afreizen om tijdens de herdenking op 4 mei een krans te leggen. Wegens het coronavirus kunnen die tripjes hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan, maar Nelleke en haar leerlingen hopen begin mei wel de portretten en verhalen van de slachtoffers te kunnen exposeren. Maar daar kunnen ze nog wel wat hulp bij gebruiken!

Van drie slachtoffers zijn namelijk nog geen nabestaanden of foto's gevonden: “We hebben al twee families gevonden en zijn nu nog op zoek naar familie van Nicolaas van Dinther, Lourens Reeder en Karel Jan Hendrik ten Hengel. Ze zijn allemaal gestorven in kamp Wöbblin en wij willen deze mannen graag een gezicht geven." Dat kan door foto's, maar ook door verhalen: "We willen bijvoorbeeld graag weten wie zij waren en waarom ze zijn afgevoerd. Voor de leerlingen is het heel belangrijk om die verhalen te horen, want dan beseffen ze hoe belangrijk het is dat we deze gebeurtenissen blijven herdenken. Dit mag niet vergeten worden.”

Aanknopingspunten: 
* Nabestaanden oorlogsslachtoffers van kamp Wöbblin in Duitsland
* het gaat om drie oorlogsslachtoffers:

1) Nicolaas van Dinther
* geboren in 1905 in Hilversum
* hij is de zoon van Albertus van Dinther en Grietje Haverlag
* Nicolaas heeft minimaal nog twee broers gehad: Johannes en Albertus
* hij had ook een zus: Margaretha
* hij heeft gediend in het leger en in 1938 is hij overgeplaatst naar het 9e Regiment artillerie
* hij heeft waarschijnlijk geen kinderen gekregen

2) Lourens Reeder
* geboren in 1901 in Loosdrecht
* hij is getrouwd met Elisabeth Christiana Suurendonk in 1932
* Lourens heeft een zoon: Pieter Lourens Reeder (1933)

3) Karel Jan Hendrik ten Hengel
* geboren in 1923 in Maartensdijk
* zoon van Johannes Marinus ten Hengel en Hendrina Egberdina Willemsen
* vader is ook overleden in de oorlog, moeder bleef alleen achter
* Karel is jong overleden
​* hij heeft geen kinderen
​* hij heeft wel een gedenkplaat bij sportcomplex Berestein

Savornin Lohmanschool zoekt drie nabestaanden oorlog deel 1


Savornin Lohmanschool zoekt drie nabestaanden oorlog deel 2


Savornin Lohmanschool zoekt drie nabestaanden oorlog deel 3Delen