Jeugdvriend Christ de Ron

Zoektocht

“Ik ben dolblij dat hij nog leeft!"

Lies & Stien vertellen samen het verhaal over hun buurjongen. Hoewel Lies blijft benadrukken dat ze niet weet of hij er nog is, blijkt Christ wel degelijk nog te leven! Zijn neef Gijs reageert: "Christ is mijn oom, maar hij woont al jaren in Amerika! Hij kan zelf niet aan de lijn komen, want hij is dement, maar ik wil graag het woord doen namens hem." Lies staat perplex: "Wat naar dat hij dement is, maar ik ben blij dat hij nog leeft!" Beluister de onderstaande fragmenten voor het verhaal. 

Het verhaal
De kwieke tachtiger Lies en haar zus Stien gaan nog regelmatig samen op vakantie: “Dan hebben we het veel over vroeger, over onze jeugd in Bergen op Zoom. Onze oude buurjongen Christ de Ron komt steeds weer boven. Die jongen liep zo achter mijn zusje aan, hij was helemaal gek op haar! Lies heeft het nog vaak over hem, het is haar grote wens om hem nog eens te zien.”

Dat beaamt Lies: “We hebben echt wel gevoelens voor elkaar gehad, maar we waren nog jong, een jaar op veertien. Het is nooit tot een zoen gekomen, maar de gevoelens waren zeker wederzijds! ” Ook als Lies een vriendje krijgt, blijft Christ bij haar langskomen. Maar op haar achttiende trouwt Lies al met dat vriendje en voor zijn werk bij de marine verhuizen ze naar Den Helder. Dan verwatert het contact met buurjongen Christ. Toch heeft ze het idee dat er altijd meer is geweest tussen hen: “Zelfs toen ik met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis lag, kwam hij langs. Ik herinner me hem als een hele lieve jongen, bepaald niet stoer. We hadden een hele speciale band...”

Zowel Lies als zus Stien zijn reuzebenieuwd naar Christ. Lies: “Ook al is hij getrouwd, dat maakt me niks uit! Ik doe dit niet omdat ik een nieuwe vriend zoek. Het is gewoon een fijne jeugdherinnering en ik ben zo benieuwd hoe hij terecht is gekomen!”

Aanknopingspunten:
* Christ de Ron
* geboren rond 1936
* woonde met zijn ouders op de Wilhelminakazerne in Bergen op Zoom
* zijn vader had een functie bij het leger, maar geen gevechtsfunctie
* Christ had drie oudere zussen: Sjan, Ria en Jo de Ron
* Sjan trouwde met een De Rui(j)ter
* samen hadden zij al 4 of 5 kinderen en ze hebben in Den Helder gewoond
* meneer de Rui(j)ter was daar leraar op een basisschool
* mogelijk is Christ later geëmigreerd naar Australië

Lies Deelen zoekt jeugdliefde Christ de Roon deel 1


Lies Deelen zoekt jeugdliefde Christ de Roon deel 2Delen