Liefde Ria van Koomen

Zoektocht

"Ik had mijn prinses gevonden"

Helaas heeft dit mooie liefdesverhaal een heftige afloop. Ria is overleden op 75-jarige leeftijd. Hans had hier rekening mee gehouden, maar een klap is het zeker. Er is een klein lichtpuntje: Ria's dochter Hellen wil heel graag contact met Hans: "Ik wil je graag alles vertellen over Ria! Ze had het wel eens over jou hoor. Ze heeft me zelfs verteld dat ze zwanger van je was, maar het kind is nooit geboren..." Beluister de onderstaande fragmenten voor het verhaal. 

Het verhaal
Hans groeit op in Gorinchem. Er is weinig te beleven en dus vertoeven de jongeren bij de plaatselijke ijssalon Busato: “Het was een soort honk, een uitvalbasis. Het was heel gezellig.” Het wordt allemaal nog wat gezelliger als er een nieuwe serveerster komt werken, Ria van Koomen. Het schip van haar familie vriest in 1962 vast in Gorinchem. Om haar familie financieel te helpen, gaat ze werken bij de ijssalon: “Ik zat daar voor de zoveelste keer met mijn frietje, ineens zie ik een leuk meisje lopen. Ik bestelde nog iets, zodat zij het kwam brengen. We raakten aan de praat.”

Van het een komt het ander, Hans en Ria krijgen verkering. Ze trekken veel met elkaar op, komen bij elkaar thuis en doen veel leuke dingen samen. Maar de strenge winter gaat voorbij, het begint te dooien en Ria vertrekt met haar familie. Hans en Ria houden contact per brief: “Dat was best moeilijk, om goed contact te houden. We zagen elkaar soms lang niet. Af en toe bleef ze bij mij logeren, dan haalde ik haar op. Maar uiteindelijk is het toch stuk gelopen, grotendeels door mijn ouders. Mijn ouders waren het niet eens met de relatie. Ze noemden haar familie een zigeunerfamilie. Ze vonden haar niet goed genoeg. Ze wilden een prinses voor mij. Ik had haar al gevonden, zij zagen het alleen anders.”

Nu Hans 75 wordt, denkt hij vaak aan vroeger en aan Ria “Ik heb altijd spijt gehad dat ik niet met Ria ben getrouwd. Iedereen vond ons een mooi stel, behalve mijn ouders. Ik was zo trots als ik met haar aan mijn arm door de stad liep.” Hans zou dolgraag willen weten hoe het Ria is vergaan: “Hoe is Ria terecht gekomen? Leeft ze nog? Het zou me niet verbazen als ze met een schipper getrouwd is!”

Aanknopingspunten:
* eerste liefde Ria van Koomen
* geboren in 1945
* kwam uit een schippersfamilie met vader, moeder en vier broers en zussen
* oudere broer Tjaard is geboren rond 1940
* hun briefadres was in een schipperscafé in Maasbracht
* de familie van Koomen vervoerde ladingen met hun schip
* het schip was het type Tjalk van 162 ton met opduwer
* in de strenge winter van 1962 lag het schip vast in Gorinchem
* Ria werkte toen als serveerster bij ijssalon/snackbar Busato in Gorinchem
* ze was klein van stuk en had donker haar
​* haar vader was een typische schipper met een petje

Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 1

Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 1


Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 2

Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 2


Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 3

Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 3


Hans Hoek zoekt liefde Ria van Koomen deel 4Delen