Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: familie Verstraate

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: familie Verstraate

Er is een link gevonden tussen de familie en de oorlogsbrief!

We vinden de hele familie Verstraate terug in de archieven. We komen erachter dat de brief geschreven is door Cornelis Verstraate uit Zwolle en dat deze Cornelis getrouwd was met een mevrouw Wessels. Zijn vrouw kwam oorspronkelijk uit Papenburg. Daarmee vinden we meteen de link tussen Papenburg en Ineke’s vader Dick van der Harst. Zou haar vader Dick ondergedoken hebben gezeten bij de familie van mevrouw Wessels in Papenburg? Dat antwoord ligt bij de dochter van Cornelis Verstraate en die vinden we in Lelystad. Zij is erg geïnteresseerd in de brief en het oorlogsverleden dat zij en Ineke samen delen via hun ouders: “Ik heb nooit geweten van mijn vaders oorlogverleden, want mijn vader sprak daar juist niet over!” Binnenkort spreken ze elkaar en proberen ze de vragen beantwoord te krijgen…

Het verhaal
Ineke is de laatste tijd behoorlijk bezig met de oorlogsgeschiedenis van haar vader. Haar vader Dick van der Harst vertelde er al veel over, maar er zijn nog altijd veel vragen. Ineke’s vader is aan het einde van de oorlog ontsnapt aan een dodentransport uit concentratiekamp Esterwegen en dook onder tot de bevrijding in Papenburg. Ineke’s laatste zoektocht die voortvloeit uit het oorlogsverhaal van haar vader is die naar een afzender van een indrukwekkende brief die haar kort geleden heeft bereikt. De brief is geschreven aan haar vader Dick op 6 juni 1945. De brief bereikte hem echter nooit, maar is nu dus na al die jaren wel in handen gekomen van zijn dochter! De vraag is: van wie is de brief afkomstig?

Zwolle, 6 juni 1945

Allereerst onze beste dank voor u, voor ons zo heugelijke bericht. U zult wel denken: ik hoor niets van die mensen. Nu, we waren juist niet aanwezig. Zodoende dat we nu pas schrijven. Gaarne mocht ik u nog enige vragen stellen en als u het kunt, zouden wij gaarne zien dat u een dagje bij ons doorbrengen. Eventuele gemaakte kosten willen we dan gaarne vergoeden. Tenminste, als we u hiermee niet beledigen. Heeft u met onze familie kennis gemaakt in papenburg? Weet u ook of Joseph en het meisje Toni nog leeft? Indien u niet in de gelegenheid bent ons persoonlijk te bezoeken, wilt u ons dan als u kunt over bovengenoemde vragen het een en ander mededelen. Wij vinden het zo prettig. Nu het zijn ook goede Duitsers. Geen nazi’s hoor.

Enfin, misschien weet u dat zelf wel. Nogmaals onze hartelijke dank. De allerbeste wensen voor uw levenspad en groeten van een innig dankbare familie.

C. Verstraate – Wessels
Zwolle


Vader Dick van der Harst overleed in 2002. Hij heeft voor zijn dood het verhaal over zijn dwangarbeid in Duitsland op schrift gesteld voor de familie. Nu hoopt Ineke het verhaal compleet te maken, met het vinden van de afzender van deze brief.