NPO Radio 5

Pucks recept: Captains Dinner

  1. Nieuwschevron right
  2. Pucks recept: Captains Dinner

Zo lekker, deze zomerse variant met vérse kapucijners, op onze oer-Hollandse cruise-hit Captains Dinner!

Zet de hele tafel vol kleine schaaltjes met zuur en bijgerechtjes, net zoals bij Indische rijsttafel. Alleen in dit geval is het de bescheiden kapucijner, die de hoofdrol speelt.

Ingredienten

2 grote potten verse kapucijners of velderwtjes ( 600 gram uitgelekt gewicht), diepvries mag ook

100 gram gerookte bacon in dunne reepjes
2 eetlepels boter
1 ui, gesnipperd
50 gram fijngesneden witte kool
50 gram fijngesneden prei
50 gram fijngesneden wortel
versgemalen zwarte peper en zout

Extra: 4 gekookte nieuwe aardappels
2 grote uien, in ringen gesneden en zachtjes goudbruin gebakken
2 speklapjes, pittig gekruid en knapperig gebakken
Augurken of komkommerstrips
Amsterdamse uien
Zilveruitjes
Mosterd en piccalilly

Bereiding

Laat de kapucijners uitlekken in een vergiet. Bak bacon in boter, voeg uisnippers en groenten toe en roerbak ca. 5 minuten. Voeg afgegoten kapucijners toe. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Warm goed door.

Serveer met gekookte nieuwe aardappels, gebakken uienringen, speklapjes, augurken of komkommerstrips, Amsterdamse uien, zilveruitjes, mosterd en piccalilly.

Alles in afzondelijke schaaltjes op tafel. De strooppot voor de liefhebbers.

Wil je een Captains dinner de luxe maken, geef er dan nog zelfgemaakte appelmoes, kleine karbonaadjes en mini blinde vinkjes bij.

Rode wijn voor de kapitein, de rest krijgt bier. Een lekker fruitig blond bier (bijv. Brugse Zot) of binnenkort weer bockbier. Iets om naar uit te kijken!

Tip: Heb je nog verse kapucijners in de peul kunnen bemachtigen? Heerlijk! Doppen tot je vingers blauw zien. Dan kort voorkoken in water met zout. In 5 tot hooguit 10 minuten zijn ze gaar. Gewoon even proeven.