NPO Radio 5

Braziliaans lekkers: Recept Puck Kerkhoven

  1. Nieuwschevron right
  2. Braziliaans lekkers: Recept Puck Kerkhoven

Pão de Queijo is dé nationale snack van Brazilië. Ze hebben het formaat van een flinke bitterbal en houden het midden tussen een kaasbol en een soesje.

"Mmmm, alleen al de geur die uit de oven komt..."

Recept (van Saulo)

Pão de Queijo - Voor 18 tot 20 Braziliaanse kaasbollen

Ingredienten

500 gram tapiocameel*
3 eieren
250 ml zonnebloemolie
250 ml melk
snuf zout
100 gram geraspte oude kaas
​2 eetlepels yoghurt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de eieren los in een kom, voeg melk en olie toe. Meng er kaas, yoghurt en tapiocameel door met een houten lepel; het wordt een kleverig goedje. Net zolang roeren tot het niet meer gaat. Dan verder met de handen kneden tot een deeg ontstaat.

Hou koud water binnen bereik om je handen schoon te maken. Vorm bolletjes van het formaat grote bitterbal. Leg ze op met bakpapier bedekte ovenplaat. Bak in midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudgeel, vooral niet te donker.

Ze zijn het lekkerst zo warm uit de oven, maar koud ook heerlijk. De buitenkant hoort knapperig, binnenin luchtig en nog beetje klef.

Tips en trucs

- Heerlijk als hapje bij bier, liefst lichte pilssoorten zoals Amstel Bright, Surinaamse Parbo of Brahma uit Brazilië.

- Wat drinken de Brazilianen er zelf bij? Verrassend genoeg, koffie!

- Tip: zakken de bollen teveel uit tijdens het bakken, bak ze dan in een muffinblik

- Variaties: voeg stukjes ham, gehakte olijven, bieslookringetjes of extra kaas aan het beslag toe


*Tapiocameel (pas op: niet verwarren met tapioca-parels!) koop je bij de natuurwinkel, toko, Turkse- of Tropische winkel. Het is gemaakt van gemalen gedroogde casavewortel, bindt als maïzena, is glutenvrij en wordt onder andere gebruikt voor kroepoek.