Gevonden: herinneringen aan vader Joos van der Velden


Zoektocht

08 november 2017 17:18

En er zijn zelfs werken gevonden!

We spreken veel verschillende mensen uit Joos’ leven. Onder andere oud-dorpsgenoten uit Zieuwent die zich de familie van der Velden nog kunnen herinneren. Een van hen kent de familie nog van de kerk van vroeger: “Joos zat altijd voor ons met de hele familie. Joos was erg in zichzelf gekeerd, maar hij was wel heel aardig. Hij zocht alleen weinig contact met mensen.” Ook zijn er oud-leerlingen van Joos die zich melden. Zij hadden les van hem op de mulo.

De mooiste reactie komt van een kraamverzorgster die aanwezig was bij de geboorte van Derk. Zij heeft nog goede herinneringen aan Joos en het gezin. Verwachtingsvol kijken Derk en Margje onze kant op, want Liesbeth komt voor ze aan de lijn. “Ik heb nog een tekening met een pinguïn, gekregen na de geboorte van Derk.” Ze wil de tekening niet afstaan, want deze is haar nog altijd dierbaar. Wel nodigt ze Derk en Margje van harte uit om langs te komen. Derk en Margje zijn verrast: “Dit hadden we allemaal niet verwacht.” 

Het verhaal
Joos van der Velden was kunstenaar en cartoonist voor onder andere de Volkskrant, de Gelderlander en dagblad De Tijd in het begin van de jaren 70. In 1975 maakte hij op 33-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Voor zijn vrouw en drie kleine kinderen was dit een grote schok. Hierdoor was het na zijn dood pijnlijk en moeilijk om over hem te praten.

Anderhalf jaar geleden stelde moeder de vraag: “Wat willen we met alle bewaarde werken, spullen en foto’s van Joos doen?” Zij had dit op dat moment al 40 jaar bewaard. Met het hele gezin, moeder en de drie kinderen, is toen een begin gemaakt om alles uit te zoeken. De twee jongste kinderen Derk en Margje zijn in het leven van hun vader gedoken en hebben een boek samengesteld met zijn tekeningen, cartoons, schilderijen, foto’s en geschreven verhalen. Bij het samenstellen van het boek wordt ze duidelijk dat Joos een veelzijdig en begenadigd kunstenaar is geweest.

Nu gaan broer en zus samen verder op zoek naar wie hun vader Joos was. Ze zoeken herinneringen aan hem en hopen dat er nog mensen zijn die werken van hun vader Joos in bezit hebben of weten waar dit te vinden is: “Misschien hangt er nog wel iets in een museum, of is het elders opgeslagen?” Margje en Derk overwegen het boek dat tot nu toe alleen voor familie is gepubliceerd, ook voor een groter publiek te publiceren. Omdat het werk van Joos van der Velden het waard is om gedeeld te worden, maar ook als eerbetoon aan hun vader.

Aanknopingspunten:
* kunstenaar en cartoonist Joos van der Velden (1941 – 1975)
* de ouders van Joos: Jo van der Velden en Annie Wolters
* broers en zussen van Joos: Everard, Thea, Joos, Maria en Annette
* Joos’ vader was hoofd van de Katholieke St. Josefschool in Zieuwent
* Joos’ moeder was lerares op diezelfde school
* Joos zelf werkte op ULO scholen in Nijmegen, Winterswijk, Terborg en Silvolde als tekenleraar
* was getrouwd met Heleen/Helene de Winter
* woonde met haar in Oosterbeek in een atelierwoning in de jaren 70
* was als (constructivistisch) kunstenaar actief in de regio Arnhem Nijmegen
* was bekend als cartoonist voor de Volkskrant, De Tijd en de Gelderlander
​* Joos ondertekende zijn werken met ‘Joos’ en een enkele keer met ‘Joost’

Derk en Margje zoeken herinneringen aan vader Joos van der Velden - deel 1


Derk en Margje zoeken herinneringen aan vader Joos van der Velden - deel 2


Derk en Margje zoeken herinneringen aan vader Joos van der Velden - deel 3


Derk en Margje zoeken herinneringen aan vader Joos van der Velden - deel 4


Derk en Margje zoeken herinneringen aan vader Joos van der Velden - deel 5Laat een reactie achter
Plaats reactie1 reacties

Geschreven door:  

Jacco Cornelissen

12 november 2017 - 21:40 uur

Joos was een vaste bezoeker van het café dat ik van september 1965 tot augustus 1966 samen met Elzo Dibbets runde. Hij had er zijn vaste plek op de hoek aan de bar." Sitting on a fence " van de Stones was zijn favoriete song. Toen Joos a coup de foudre verliefd werd op Heleen ben ik op zijn verzoek liftend mee naar Parijs gegaan, waar hij Heleen als au pair was gaan werken. Raakte Joos daar wel kwijt en liftte alleen weer terug. Vond hem later wel weer op zijn vaste plaats aan de bar terug. Joos was goed bevriend met Dirk Rodenburg en woonde een tijd achter bij Ome Piet, in de buurt van het Hollands- Duits gemaal waar ook o.a. Jan Lenferink en Luc Michiels woonden. Mijn broer Tom heeft nog ijzingwekkende herinneringen aan zijn rit in zijn 2 CV bestel in januari met Joos en Dirk en hun werk naar Basel voor een tentoonstelling .