NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Here Comes The Sun'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Here Comes The Sun'

Kort na het maken van de beroemde hoesfoto op Abbey Road werd in augustus 1969, in een andere Londense studio, de laatste hand gelegd aan George Harrison’s opbeurende lied ‘Here Comes the Sun’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eric Clapton

George is goed bevriend met Eric Clapton. Zelfs het uiteindelijk pijnlijke verlies van zijn vrouw Pattie Boyd aan de Cream gitarist zou die band niet verstoren...

Harrison schrijft ‘Here Comes The Sun’ dan ook bij Eric thuis op het Britse platteland, en wel met een van zijn akoestische gitaren. Na de dood van manager Brian Epstein wordt de band -dan al aan het einde van z’n bestaan- regelmatig opgetrommeld om zakelijke afspraken te maken, ondertekenen en/of onderhandelen. Harrison moet daar niets van hebben en vlucht op een dag naar de zon in Clapton’s achtertuin.

Moog

Een van de opvallende instrumenten in het nummer is de Moog synthesizer. Na z’n introductie in de 60s groeit de interesse voor het apparaat bij meerdere popmuzikanten: denk aan Keith Emerson, Simon & Garfunkel en George Harrison.

De Moog partijen worden op 19 augustus 1969 toegevoegd aan de al eerder opgenomen onderdelen van ‘Here Comes The Sun’. John Lennon is overigens niet te horen op het lied.

Zo’n 5 weken later, eind september 1969, wordt Abbey Road uitgebracht. Samen met ‘Something’ staan er 2 Harrison composities op het album. Al is 'Here Comes The Sun' nooit een single (behalve in Japan), maar nog altijd geldt het lied als een favoriet (#113 in de Evergreen Top 1000 van 2018).


Wist je dat?

Jaren later nam George een soort van vervolg op: ‘Here Comes The Moon’:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.